Mitkä laatikoista ovat erivärisiä?

 
 
 
 
0
0
15 sec

Lepakko
0-4

Myyrä
5-9

Koira
10-14

Kissa
15-19

Tiikeri
20-24

Haukka
25-29

Mitkä laatikoista ovat erivärisiä?

Kuinka testi toimii:

1. Klikkaa laatikkoa, joka on eri värinen kuin muut laatikot.

2. Testi alkaa, kun klikkaat ensimmäistä laatikkoa.

3. Sinulla on jokaisen ruudukon kohdalla 15 sekuntia aikaa.

4. Klikatessasi väärää laatikkoa menetät kolme sekuntia ajasta.

Ihmisen silmä tunnistaa erilaiset värit, kun valo reagoi silmän tappisolujen kanssa.

Silmän tappisolut voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin, joista jokainen reagoi valon aallonpituuksiin eri tavoin. Nämä kolme solua tunnistavat punaisen, vihreän ja sinisen sävyt. Muut värit muodostuvat, kun aivot yhdistelevät soluja keskenään.

On tutkittu, että naiset erottavat värit paremmin kuin miehet. Väite on osittain totta, koska 2-3%:lla naisista on myös neljäs tappisolu kolmen sijasta.

Tätä ominaisuutta kutsutaan tetrakromaattiseksi värinäöksi eli nelivärinäöksi. Nelivärinäön omaava henkilö voi erottaa jopa 100 miljoonaa erilaista väriä.

Miten eläimet näkevät värit?

Linnut ovat kuuluisia erinomaisesta näöstään. Lintujen silmät voivat nähdä jopa viisi perusväriä ja erilaisten värien yhdistelmät ovat lähes loputtomat.

Mehiläiset ja muut hyönteiset pystyvät näkemään ultraviolettivaloa. Sen ansiosta hyönteiset erottavat mitkä kasveista sisältävät mettä ja kaipaavat pölytystä.

Useimpien nisäkkäiden silmissä on vähemmän tappisoluja kuin ihmissilmässä, jonka vuoksi ne näkevät rajoitetumman värien kirjon. Monet nisäkkäät saalistavat yöllä, jolloin muotojen erottaminen on värien näkemistä tärkeämpää.

Merissä elävät kalat tunnistavat ainoastaan sinisen ja vihreän sävyt. Sen sijaan järvissä ja joissa elävät kalat erottavat vain punaisen sävyt.

Miksi jotkut ihmiset ovat värisokeita?

Osa ihmisistä kärsii värisokeudesta, joka on huomattavasti yleisempää miehillä kuin naisilla. Tutkimusten mukaan jopa 8% miehistä on värisokeita, kun vastaava luku naisilla on vain 0,4%.

Värisokeus on seurausta silmän tappisolujen puutteellisesta toiminnasta.

Värisokean silmin erilaiset värit näyttävät virheellisesti samanlaisilta. Yleisin värisokeuden muoto on puna-vihersokeus, jolloin punaisen ja vihreän sävyjen erottaminen toisistaan on vaikeaa.

Huomaathan, että tämä testi ei kerro oletko värisokea, mutta auttaa sinua arvioimaan kykyäsi erottaa värisävyjä toisistaan.